Geurwerende overall beloond met de ForFarmers Innovatieprijs

Happy-News_beeld_ForFarmers

For Farmers | Innovatieprijs 2015

Voor varkens-, pluimvee- en melkveehouders is een grondige wasbeurt het enige dat helpt om na het werk van de penetrante geuren af te komen. Anne Groot Zevert heeft de oplossing: een overall die geen geurtjes doorlaat. Ze ontving hiervoor de ForFarmers Innovatieprijs.

Om het belang van innovatie te onderstrepen en het delen van goede ideeën te stimuleren heeft ForFarmers enkele jaren geleden het Innovatiefonds Farmers for Farmers opgericht. Een initiatief dat al veel grote en kleine, maar altijd praktische, ideeën voor de agrarische sector heeft opgeleverd. Eind 2015 ontving Anne Groot Zevert uit Beltrum(Gld.) voor haar Farmsuit de prijs van 5.000 euro voor een baanbrekend idee. “Een mooi cadeau en erkenning voor het werk dat ik erin gestoken heb”, vertelt de jonge onderneemster trots. Stiekem had ze wel gehoopt op een prijs, maar de hoogste had ze niet verwacht.

Alhoewel Anne zelf geen agrarisch bedrijf heeft, is ze goed bekend met de sector. Haar droom was altijd zelf ondernemen maar dat is er – tot nu toe – nooit van gekomen. Het werk in de stal doet ze graag, maar minder blij werd ze van de geur. “Iedereen kent het: de geur van varkens blijft hangen. Met mijn lange haren is dat nog veel erger.” Al maakte ze maar een controlerondje door de vleesvarkensstal, dan nog zat de geur in huid, haren en kleding. Het verbaasde haar dat er nog nooit iemand op het idee was gekomen om kleding te ontwikkelen die deze geuren tegenhoudt. “Ik heb goed rondgekeken, maar er was niets. Ik dacht: dat kan wel eens een gat in de markt zijn.”

GEHEIM VAN DE SMID
Zo werd het idee geboren. Anne legde allerlei contacten met mensen die haar verder konden helpen bij de ontwikkeling van geurwerende kleding. Technisch kreeg ze ondersteuning vanuit het kenniscentrum van de Universiteit Twente. Ook op het gebied van productie, marketing en afzet zijn organisaties en bedrijven gevonden. Belangrijk was ook om haar idee te beschermen, zodat niet een bedrijf met haar vinding aan de haal zou gaan. Dat is allemaal goed geregeld nu. Bij de ontwikkeling was de crux om een stof te nemen die de geuren uit de stal absorbeert. De geuren komen pas vrij in de wasmachine. Een capuchin moet de haren goed beschermen. Na een wasbeurt is de kleding helemaal vrij van geurtjes. Op de vraag wat er nu precies voor zorgt dat de stof de geuren niet doorlaat, begint Anne te lachen: “Dat is dus het geheim van de smid.” Dat Anne vertrouwen heeft in haar product blijkt wel uit de actie die ze ondernam om de jury te overtuigen: na een stalbezoek gekleed in een prototype van de overall is ze direct, zonder te douchen, in de auto gestapt en mocht de jury het zelf beoordelen. De jury stond versteld dat er geen enkele varkensgeur was waar te nemen. Anne benadrukt dat de kleding niet alleen geuren van varkens tegenhoudt, maar ook van andere diersoorten als kippen en koeien. Ook denkt ze al voorzichtig na over toepassingen buiten de agrarische sector.

MODIEUZE UITSTRALING
Bij de ontwikkeling van de Farmsuit krijgt niet alleen de geurwering aandacht. Anne wil een lijn opzetten van bedrijfskleding met een wat modieuzere uitstraling dan de gemiddelde overall die nu gedragen wordt. Al blijft functionaliteit een belangrijke voorwaarde. “Samen met een ontwerper gaan we er echt iets moois van maken. Het moet een frisse look hebben, bedrijfskleding anno 2016.” Het ontwikkelen van geurwerende kleding is één, het in de markt zetten is een ander verhaal. Ten tijde van het interview (eind 2015) is Anne nog volop in gesprek met potentiële afnemers van haar kleding. Ook wil ze een webshop opzetten. De prototypes van nu worden nog bewerkt tot definitieve modellen.

DROOM
Haar droom om ondernemer te worden, is met het ontwikkelen van de geurwerende kleding in vervulling gegaan. Het project geeft energie en voldoening én het is een goede leerschool. Anne is nuchter: “Natuurlijk zal ik mijn neus een keer stoten, dat hoort erbij. Maar het is heel leuk en leerzaam om hiermee bezig te zijn.”

Ondernemen brengt ook (financiële) risico’s met zich mee. Het hele project is namelijk met eigen middelen betaalden ze doet alles op eigen risico. Anne heeft wel gebruik kunnen maken van subsidies maar de grootste kosten zijn voor eigen rekening. De 5.000 euro die bij de Innovatieprijs hoort, is daarom van harte welkom. Lachend: “En ik verwacht natuurlijk dat ForFarmers zelf ook een belangrijke afnemer wordt van de nieuwe bedrijfskleding.”

Meer informatie: www.forfarmers.nl/farmsuit