Supertrots op eerste Farmsuits

Tubantia

Het was een enorme klus, erkent Agatha Klein Nijenhuis uit Beltrum. Dagenlang zat zij achter de naaimachine, soms meer dan tien uur!

Gelukkig kon haar dorpsgenoot Anne Groot Zevert ook daarmee prima uit de voeten. De jonge Beltrumse indernemen bedacht enkele jaren geleden de Farmsuit, een geurwerende overall. Ze won er eind vorig jaar een prijs mee van veevoederproducent ForFarmers. Goed voor de publiciteit en naamsbekendheid, maar daarmee verkoop je nog niets.

Dus stond ze eind vorige week voor het eerst op de driedaagse Land- en Tuinbouwbeurs Oost Nederland in Zelhem. En dat is Anne Groot Zevert uitstekend bevallen. “Het ging boven verwachting goed. De mensen konden de kleding eindelijk zien en voelen, en dat is toch anders dan alleen afgaan van een foto. Er was veel interesse. Er kwamen meteen ook al flink wat bestellingen binnen.”

INTRODUCTIE
De overalls zijn verkrijgbaar voor een introductieprijs van 79 euro. Vooralsnog worden ze alleen via de website van het bedrijf Happy Workwear verkocht. “Maar ik ben bezig ze ook in enkele winkels onder te brengen. Daar zijn al wat contacten gelegd.” Tegelijkertijd is de Beltrumse in gesprek met een fabrikant die de overalls in grotere aantallen moet produceren. Nu gebeurt dat nog op realtief kleine schaal. En voorlopig ook nog in één tint: antraciet, met neon biezen en stiksels. De gebruikte stof, onder meer katoen, is vochtregulerend en voorkomt dat het een ‘zweetpak’wordt. “Als de verkoop over enige tijd op gang komt zou ik ook andere kleuren en modellen willen aanbieden. Gelukkig heeft de huidige Farmsuit al een modern uiterlijk, geschikt voor zowel mannen als vrouwen.” De geurwerende Farmsuit is een overall met capuchon. Normaal gesproken moet iemand na een bezoek, zelfs al is dat heel kort, aan een (varkens)stal meteen douchen om de penetrante geur kwijt te raken. Met het dragen van de Farmsuit hoeft dat niet meer. De stallucht wordt nu namelijk opgeslagen in het textiel, zodat het haar, de huid en zelfs de onderkleding geurvrij blijven. Na een wasbeurt is de Farmsuit weer fris en kan deze opnieuw gedragen worden.

VEEL ONGELOOF
Ondanks dat de sinds kort verkrijgbare Farmsuit al aardig wat publiciteit heeft gekregen, bleek tijdens de landbouwbeurs dat veel mensen zich nauwelijks kunnen voorstellen dat de overall echt werkt.

Anne Groot Zevert: “Uit eigen ervaring kon ik ze ervan overtuigen dat het toch echt zo is. Dat ongeloof gold trouwens vorig jaar ook voor de jury van het innovatiefonds van ForFarmers. Ik heb toen, gekleed in een Farmsuit, een kleine tweeduizend vleesvarkens gevoerd, trok hem daarna uit en liet de jury vervolgens aan mijn kleding en mijn haar ruiken. Ze roken werkelijk niets. Dat gaf de doorslag om te winnen.”

UITKOMST
De overall lijkt een uitkomst voor met name de agrarische sector, maar is eigenlijk een aanrader voor iedereen die werkzaam is in een onwelriekende omgeving, zoals slachterijen, veetransporten, riolering of mestvergisting.

Naaister Agatha Klein Nijenhuis ziet er zeker brood in.“Toen Anne mij in verband met de beurs om hulp vroeg zei ik meteen ja. Dit werk ligt mij wel; ik werkte vroeger jaren in de confectie.”

Tubantia | Berkelland